Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σχέδιο κατάρτισης με τίτλο "Social entrepreneurship for a fair society… for a hopeful future"

 


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου το σχέδιο κατάρτισης με τίτλο "Social entrepreneurship for a fair society… for a hopeful future" που οργανώσαμε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μαθησιακού Προγράμματος "ERASMUS+".

Το σχέδιο κατάρτισης είχε θέμα την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και σε αυτό συμμετείχαν 18 άτομα τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας και κοινωνικών και συνεργατικών εγχειρημάτων από την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα.

Την επιμέλεια του εκπαιδευτικού προγράμματος είχαν αναλάβει 2 έμπειρες εκπαιδεύτριες μη τυπικής μάθησης.

Για 7 ημέρες οι συμμετέχοντες έζησαν και δούλεψαν μαζί, γνωρίζοντας ταυτόχρονα την πόλη της Καλαμάτας, αλλά και γύρω περιοχές.

Την πρώτη μέρα, 19/09 γνωριστήκαμε μεταξύ μας, ανταλλάξαμε καλές πρακτικές και εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τους οργανισμούς που εκπροσωπούνται και μάθαμε περισσότερα για το πρόγραμμα ERASMUS+

Τη δεύτερη μέρα, 20/09, αναλύσαμε περισσότερο το τι σημαίνει κοινωνική επιχειρηματικότητα και μελετήσαμε καλές πρακτικές από όλες τις χώρες.



Την τρίτη μέρα, 21/09, εξασκηθήκαμε στη δημιουργία εργαλείων μη τυπικής μάθησης, καθώς και στο πώς δημιουργείται μια κοινωνική επιχείρηση και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της, ενώ την τέταρτη μέρα, 22/09, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε από κοντά την ΚΟΙΝΣΕΠ Νόστος (Μαγγανιακό), την ΚΟΙΝΣΕΠ Πάλμι (Μεσσήνη), την ΚΟΙΝΣΕΠ Greenland (Στέρνα) και την ΚΟΙΝΣΕΠ ΡΕΚΤΗΣ (Μεσσήνη). Είδαμε πώς δουλεύουν, ποιο είναι το όραμά τους και ποια η συνεισφορά τους στις αγροτικές κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούνται! Παράλληλα, δοκιμάσαμε και τα παραδοσιακά προϊόντα που αυτές παράγουν (σύκα, ελιές, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά...).











Έχοντας εμπνευστεί από τις χθεσινές μας επισκέψεις, την επόμενη μέρα, 23/09 αναλύσαμε το τι χρειάζεται για τη διαχείριση μιας κοινωνικής επιχείρησης και εξερευνήσαμε εργαλεία project management, ενώ την έκτη μέρα, 24/09 δοκιμάσαμε τα εργαλεία που δημιουργήσαμε με καλεσμένους εκπροσώπους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φορέων ΚΑΛΟ!

Το Σάββατο, 25/09, τελευταία μέρα του σχεδίου κατάρτισης, ήταν η ώρα για να κάνουμε την αξιολόγηση της εμπειρίας μας, να συζητήσουμε για επόμενα βήματα και να αποχαιρετιστούμε, με μια υπόσχεση να βρεθούμε ξανά σε παρόμοιες δραστηριότητες.

Ήταν πραγματικά μια εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη!

Τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν ή προσαρμόστηκαν για το παρόν σχέδιο συγκεντρώθηκαν σε ένα toolbox με τίτλο "Non formal education Toolkit on Social Solidarity Economy and    Social Entrepreneurship", το οποίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: 













Το σχέδιο υποστηρίζεται από:



Σχόλια